Wat houdt de nieuwe e-bike regeling in?



E-bikes werden in no-time razend populair, één op drie fietsen die in België en Nederland worden geleverd zijn e-bikes. Hierdoor is een duidelijk wettelijk kader omtrent dit populair vervoersmiddel noodzakelijk. Wij lijstte de wetgeving die op 1 oktober 2016 van start ging even voor u op.

Voor speed pedelics en elektrische fietsen met trapondersteuning tot 45 km/u zullen in ons land dezelfde regels gelden voor bromfietsen.

Fietsen met een elektrische hulpmotor

Fietsen met een elektronische hulpmotor (? 250W en ? 25 km/u) beschikken enkel over trapondersteuning en hebben geen certificaat van overeenstemming (COC) nodig. Bij deze e-bikes geeft de motor enkel aandrijfkracht wanneer de bestuurder actief trapt.

Gemotoriseerde fietsen

Gemotoriseerde fietsen (? 1000W en ? 25 km/u) beschikken altijd over trapondersteuning maar kunnen ook zijn uitgerust met een motor die aandrijfkracht kan geven zonder dat de bestuurder actief trapt. Voor deze elektrische fietsen geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. Voor deze categorie is een certificaat van overeenstemming nodig. Dit certificaat geeft aan dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Bij verplaatsingen is het niet verplicht om dit certificaat op zak te hebben maar u moet het wel kunnen voorleggen bij controle. Indien de motor ook aandrijfkracht kan geven zonder trappen, dan is er ook een verzekering nodig. ·

Speed pedelecs

Speed pedelecs (? 4000W en ? 45 km/u) zijn snelle e-bikes waarbij de trapondersteuning niet stopt bij 25 km/u. Wanneer de bestuurder zelf mee trapt, dan kunnen snelheden tot 45 km/u gehaald worden. Deze pedelecs vallen daarom niet in de categorie van de ‘fietsen’ maar in die van de ‘bromfietsen’.

Hierdoor gelden ook de verkeersregels voor bromfietsen. U heeft dus ook een (brom)fietshelm en een rijbewijs nodig. Ze moeten ook ingeschreven worden bij de DIV en een speciale, kleinere nummerplaat hebben.

Voor de fietsen met een elektrische hulpmotor verandert er niets op 1 oktober. Enkel mensen die met een snelle e-bike of speed pedelec rijden, hebben vanaf de start van de wetgeving een rijbewijs (voor bromfiets of auto) inschrijving, een helm, een verzekering en een nummerplaat nodig. Personen die al een speed pedelec hebben krijgen tot 31 december 2016 om deze nieuwe wet toe te passen. Denkt u toch de inschrijving te omzeilen, dan kan u een GAS-boete worden opgelegd van maar liefst € 116 na de wetinvoering.

Ook nood aan zo'n snelle en efficiënte elektrische fiets?

Fietsen Bart in Turnhout helpt u graag bij uw zoektocht naar de geschikte fiets en uitrusting. Ook voor herstellingen en onderhoud kan u bij ons terecht.

Contacteer ons

Meest Recente Posts

In de kijker

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Fietsen Bart biedt een geselecteerd aanbod kwaliteitsfietsen en werkt met veel plezier aan het herstellen en onderhouden van uw voertuig. Met ons rijdt u zorgeloos door heel België op slechts twee wielen.